Stadshart


Stadshart
René Verhulst
ISBN 9077030271
192 pagina's
ingenaaid
verschenen 2006
uitverkocht

Het vierde deel van de Stadhuisserie brengt Barend Joziasse, wethouder van Nedersticht, behalve in het stadhuis ook onder het Domplein in een oude crypte. Dat betekent een nieuw licht op de eeuwenoude geschiedenis van de stad. De Romeinen, Willibrord en latere bisschoppen, zij bepaalden het ontstaan en de identiteit van Nedersticht. Een vergeten schat sluimert onder de grond, stadshart. Een zoektocht bij een opgegraven Romeinse stad in Marokko werpt meer licht op de zaak. Maar Stadshart is ook weer een politieke roman waarin het laatste jaar van het college van Burgemeester en Wethouders het decor vormt. Collegeperikelen en politieke verwikkelingen achter de muren van het stadhuis. De plannen voor het stationsgebied en het nieuwe prestigieuze Muziekpaleis lijken ten koste van alles te moeten slagen. Joziasse ontdekt dat er meer achter zit dan er verteld wordt. Zelf maakt hij zich sterk voor een ander stadshart. Of dat haalbaar zal blijken te zijn?

De Stadhuisserie omvat de perioden 1999-2005, een politiek roerige tijd. De opkomst van Leefbaar Utrecht, een referendum over het stationsgebied, de bouw van Leidsche Rijn, bereikbaarheidsdiscussies, maar ook sociale problemen in de stad. De serie laat zien hoe politici zich vooral op de grote vraagstukken storten, veel beloven om er vervolgens achter te komen dat het in de politiek om andere zaken gaat. Het zijn juist kleine dingen die voor bewoners de waarde van de politiek bepalen. Voor sommigen een hard gelag om te ontdekken.

Dit alles wordt in een mengsel van fictie en non-fictie op levendige en spannende wijze in een echt verhaal beschreven. Alsof men er zelf bij zit.

Persreacties op de Stadhuisserie:

'Feest van herkenning, een kijkje in de keuken van het politieke circuit.' Utrechts Nieuwsblad


'Openhartig, een combinatie van fantasie en werkelijkheid.' Trouw


'Een werkelijk geslaagd boek over de politiek. De auteur heeft oog voor de drijfveren van politici.' Staatscourant


« Vorige pagina