Utrecht - mei 1945

Dagen van bevrijding


Utrecht - mei 1945
Ido de Jonge
ISBN 9077030212
108 pagina's
gebonden
verschenen 2005
€ 14,95
Bestellen

Utrecht - mei 1945. Vijf jaar duurt de Duitse bezetting al. Vijf jaren van onderdrukking, terreur, zwijgen, honger, ritselen, zwarthandel, moord, verraad. Maar ook vijf jaren van moed, verzet, trouw, en hoop. Hoop op de bevrijding die eens komen zal.Vanaf juni 1944, de invasie in NormandiŽ, verandert die hoop in de zekerheid dat aan de bezetting een einde zal komen. Maar dit einde laat nog op zich wachten, een lange, koude Hongerwinter lang.

Dan valt op 5 mei het doek voor de Nazi's, en de mensen komen naar buiten, om op te luchten, om te vieren, en vooral om de bevrijders in te halen. Die inkomst laat in Utrecht nog twee dagen op zich wachten. Maar dan ontlaadt de spanning zich en hult de stad zich dagenlang in feestvreugde.

Dit fotoboek volgt de intocht van de geallieerden in Utrecht langs een anekdotische maar voorstelbare route: Biltsestraatweg, Biltstraat, Wittevrouwenstraat, Voorstraat, Neude, Potterstraat, Oudegracht, Stadhuisbrug. De foto's tonen hoe opgetogen en dankbaar de bewoners waren dat deze soldaten zich voor hun vrijheid hadden ingezet en opgeofferd. Sindsdien is er veel gebeurd, maar je kunt deze bevrijders nog steeds eenvoudig dankbaar zijn.


« Vorige pagina