De Maliebaan

huizen, beelden, mensen - couleur locale in proza en poëzie


De Maliebaan
Frank Chapel
ISBN 9080574686
3e druk
128 pagina's
ingenaaid
verschenen 2002
€ 14,95
Bestellen

Geen straat in Utrecht is zo verbonden met de ontwikkeling en geschiedenis van de stad na de Middeleeuwen als de Maliebaan. Na de aanleg in 1636, als speelterrein voor studenten, ontwikkelt de Maliebaan zich eerst tot buitengebied voor hoveniers en wandelaars, vervolgens tot woongebied voor de welgestelden, en ten slotte tot kantoorallee voor dienstverlenende beroepen.
Intussen passeren hier patriotten, kozakken, velocipedisten, nationaal-socialisten, kermisvierders en eindeloos veel wandelaars. De meesten naamloos en vergeten, maar we komen ook namen tegen die ons nog steeds bekend zijn: René Descartes, Kardinaal de Jong, Lodewijk XIV, Mgr. van de Wetering, F.H. Fentener van Vlissingen, Johannes Brahms en burgemeester Reiger.
Over de Maliebaan kan een dik geschiedenisboek geschreven worden. Of een bundel vol gevoelige gedichten. Of een gids met feiten en wetenswaardigheden. Frank Chapel heeft echter met dit boek een persoonlijk getinte combinatie van deze mogelijkheden vormgegeven. Hij neemt de lezer mee op een denkbeeldige wandeling, en voert hem in de prachtige huizen, vertelt van de geschiedenis, beschrijft de interieurs, verhaalt van de bewoners, en geeft in gedichten zijn impressies weer.
Zo is dit boek meer dan historisch werk, dichtbundel of gids. Het is een gedroomde wandeling door de tijd en over de Maliebaan.


« Vorige pagina