Sint Maarten in de kruisgang

St. Martin in the Cloisters


Sint Maarten in de kruisgang
Dr. A. van Hulzen
ISBN 9080022446
48 pagina's
ingenaaid
verschenen 1996
uitverkocht

Eeuwenlang vierde men in vele landen op 11 november ĎSint Maartení ter herinnering aan de heilige aan wie ook de Utrechtse Domkerk is gewijd. Hij werd in 316 geboren in het tegenwoordige Hongarije. Via het Romeinse leger kwam hij in GalliŽ terecht. Hij ging over tot het christendom, liet zich dopen en werd monnik. In 371 werd hij bisschop van Tours. Hij verbreidde het christendom vooral in GalliŽ en zou tijdens zijn leven talrijke wonderen hebben verricht. Hij stierf in Tours en werd op 11 november 397 begraven. In veel plaatsen werden kerken aan hem gewijd.
In de Middeleeuwen konden velen lezen noch schrijven. Om de gelovigen toch kennis te laten nemen van de vele wonderbare daden van hun heilige, werden diens lotgevallen door afbeeldingen verteld. Zo is het leven van Sint Maarten afgebeeld in de negentien zogenoemde wimbergen of frontalen, de driehoeken boven de open vensters van de kruisgang rond de Pandhof van de Domkerk.

Dr. A. van Hulzen, auteur van vele publicaties over de Utrechtse geschiedenis, verhaalt in dit boekje aan de hand van de afbeeldingen in de Pandhof het leven van Sint Maarten.

Dit boekje is tweetalig uitgevoerd, de teksten zijn in het Nederlands en het Engels.


« Vorige pagina